Op ‘TEI 25: werd ‘Cities Unseen: Experiencing the Imagined’, een kunstinstallatie die meer is dan alleen een immersieve ervaring, voor het eerst getoond en beleefd. De ervaring nodigt uit tot na denken over de grenzen tussen realiteit, herinnering en verbeelding.
Vanuit een mysterieuze koffer verrijst een Tartaarse poort, een doorgang naar de terrassen van Kublai Khan’s paleis. Als je er fysiek doorheen stapt, ontvouwen er zich plots stadsscènes die niet door architecten, maar door taal en AI worden gevormd. ‘Invisible Cities’ van Italo Calvino krijgt hier een nieuwe dimensie: zijn woorden worden prompts, en de generatieve AI weeft ze om tot steeds veranderende stadslandschappen.
Wat maakt een stad ‘echt’? Is het de fysieke ruimte, of de verhalen die we erover vertellen? ‘Cities Unseen’ raakt aan een fundamentele vraag: hoe verhouden het zichtbare en het onzichtbare, het fysieke en het virtuele zich tot elkaar? De installatie legt bloot hoe onze perceptie van plekken (en misschien wel van de wereld zelf) voortdurend gevormd wordt door de verhalen die we creëren en delen.
Geïnspireerd door Marcel Duchamp’s ‘Boîte-en-Valise’ wordt de installatie een draagbare wereld op zichzelf. Net zoals reizen niet alleen een fysieke verplaatsing is, maar ook een mentale en sensorische ervaring, nodigt ‘Cities Unseen’ ons uit om de reis opnieuw te definiëren.
De ervaring is niet alleen individueel, maar ook sociaal. Samen met anderen kan je ronddwalen door deze gegenereerde steden en besef je hoe virtuele reizen gedeeld en beïnvloed worden door de aanwezigheid van anderen. In een tijd waarin digitale en fysieke werkelijkheden steeds meer vervloeien, is dit een fascinerende reflectie op hoe we ruimtes waarnemen en betekenis geven.
‘Cities Unseen’ toont de kracht van generatieve AI in storytelling en immersieve ervaringen. Het is een prachtige herinnering dat technologie niet alleen functioneel is, maar ook poëtisch en filosofisch kan zijn.
Na het toonmoment op TEI ’25 hebben we de installatie een voorlopig plaatsje gegeven in het Immersive Lab, waar onlangs ook onze Nederlandse collega’s van het Grafisch Lyceum en de Erasmus Universiteit uit Rotterdam een virtuele reis maakten!
Kristof Timmerman (StudioPoc) heeft over zijn onderzoek ook 2 papers gepubliceerd die via onderstaande link gedownload kunnen worden:
https://www.ap.be/artikel/immersive-lab-deelt-expertise-over-gedragsverandering-bij-vr-experimenten-op-tei-25
Concept, design and prompting: Kristof Timmerman (StudioPoc)
VR-development: Arafa Yoncalik , Rob Mertens
Comy-UI setup and prompting: Karen Pauwels
Set Design Assistance: Elke Claeys
Royal Academy of Fine Arts Antwerp AP Hogeschool Antwerpen AP – Immersive Lab
#AItravelling #citiesunseen #proeftuin #VLAIO



